Menulis untuk Harian Kompas

Ngalor-ngidul bahas tentang gadget, komputer, dan video di blog memang menyenangkan, menulis di penerbitan besar adalah lain hal. Adalah sebuah kehormatan dan keberuntungan, untuk bisa menulis di harian sebesar Kompas tentang hal-hal yang memang saya minati. Baru tiga kali sudah saya menjadi kontributor di rubrik Peranti di Kompas Klass yang biasanya muncul di hari Jumat. Tidak rutin memang, karena bergantian dengan kontributor lainnya. Saya juga hanya menulis kalau sedang ada yang menarik, dan disetujui oleh para editor.

image

Yang dibahas memang bukan sesuatu yang sangat teknis, karena memang ditujukan untuk publik yang lebih luas. Hal yang sudah diketahui bagi penggemar gadget, belum tentu diketahui semua orang. Dari membahas aplikasi photo editing, aplikasi pemantau lalu-lintas, sampai kamera-kamera kecil yang bisa membuat video sinematis, selalu menyenangkan menulis untuk Kompas Klass. Apa yang akan jadi bahasan berikutnya? Belum tahu. Kalau ada ide, boleh sumbang saran di kolom komentar.

Terima kasih pada Ario atas rekomendasinya.

Iklan

A Wall of Thank Yous

For every one I thank here, I am grateful.

@catwomanizer thank you Dea, dancing and having a good one! @silviakartikaa thank yoooou! @Stanley_Dirga  and a salute to you too sir, thank you! @jeynelson we’ll make more videos soon man, thank you! @OmAbdi amiiin, terima kasih doanya oom Abdiii @DragonoHalim  tengkyu ya Gon atas doanya @sofiesyarief and you stay awesome too! Thank you! @twis_ter semoga sukses juga ya, terima kasiiiiih! @adhityamulya  terima kasih ya, mas @jennyjusuf amiiin, makasih atas doanya ya Jen.. @editor_in_chic  aaw… thank you, Chic. Papa Bear (nggak terlalu) Jahat, and oh, fluffay! @AdiWriter thank you, the Hollywood expert of my timeline @MayumiHaryoto  thank you Mi-chaaan. Meeting soon! Hahaha! Steak! or.. kueh? @katarangga ay yo thanks much, holmes. *gangsta hug* @punyadee terima kasih ya, dee @si_anakmami terima kasih yaaa… syukurlah masih dinanti @ntanski terima kasih mbaaaak… tetap ‘naega jeil jal naga’! @TanyaPermato terima kasih doanya, buuuu… goes to you too @ferdinasiregar terima kasiiiih, minimal tetep Raya di sini @ruliharahap and to you, my brother, thanks much. We’ll get shitfaced again! @lurino terima kasih, Lur, long time no see @carnauval celebrated it is, sir. Thank you much @jauntyallegory terima kasih, one whose username somehow reminds me of Joey @vinodsteph amin amin amiiiin, courtesy of Youtube! God bless  you too Vin@BeckTum yay! Thank you so much, Becky @mimi_ika amiiin, terima kasih ya, semoga sukses juga. Yuk mari Walking Dead @Maylaffayza (lho ini kan adekku kok ada di sini) mau kadooo! @NiethaCutie thank you, and the best to you too @dmaristanto terima kasih, mas @widimulia biiiiiig hug for you too, Widiiiii…. thank you for the wishes @almaallysan will live life as much as I can, thank you so much! @dewiesetiawan terima kasih ya dewi @dhani_n oh will certainly stay beary, D. Thank yoooou @kasihphilia terima kasih, ya, Kasih, eh… @dayanalady God bless you too Dayana, thank you much @maya_larasati happy birthday to yoooou @UQUky di negeri Ciputat, yang ultah yang ditraktir, hihihi, thank youuuuu @Okyput hoorah bro, all the best to you too! @_subud amiiiin, terima kasih ya @wibowodea thank you! @BongzBerry bear six actual, good copy. Thank you sir! @chantalconcetta thank you dear chan-chan, kapan-kapan kita syuting lagi ya @millyshafiq thank you, Milly… semoga iPad nya segera diupgrade, hihihi @newsplatter thank you dude, kamu cantik dari hatimu *Cherrybelle choreo* @rahneputri terima kasih ya Rahne @alenale yes, it’s true, me ulang tahun, yaaaay! Thank yooou… @goenrock amiiiin, terima kasih atas doanya ya @Tomas_Bergi thank you and GBU too, mas @JheRompu thank you so much, and you keep gorgeous toooo! @kikifitrah ihhiy juga! Thank yoooou @fickka thank you, may you have a wonderful day too! @RAGEdonna thank you, tante @ulil terima kasih ya mas, oh it’s the best tiramisu! @spybreak hooah! Thank you sir! Lock and load and strike a pose! @Loysye yeay! @babanyakayril thank you so much kind sir, how’s the little one? @masova terima kasih, mas, eh, ova, eh… sehat sejahtera juga yaaaa @cammylo thank you cammy @atesarah amiiin, will do so! @lifejoy I am in tears reading your wish, thank you. May SNSD and T-ara be with you. @amasna thank you man, was an intimate ‘moment’ we share there, hahaaaa @jakafe amin budeeeeeee,  terima kasih yaaaa… semoga bakery nya makin sukses… iya nih pengen gadget @qnoy2k terima kasih banget doanya Kenny. Sekarang jadi “new iPad” maunya. @akurizki terima kasih, sama-sama semoga makin keren maenannya ya @sitanursanti hip-hip, huraaaa! Terima kasih yaaaa… @msaftr thank you, will stay..something lah pokoknya, hahaha @israkhmellia thank you Melly, cubit juga ah @_FredFerry aih sakses mencapai tarjeeeet, sama-sama ya booo, terima kasiih @Tony_Tham thank you, my K-pop consultant @UncleRio and best wishes to you too, kind sir @wiwikwae terima kasih mbake, sehat dan bahagia jugaaaaa @AndaTriadi younger than tomorrow, yes! Thank you Anda @mislindaa thank you, Blackjack! @RieZna thank you so much @dpramaditha terima kasih dari papa yang tidak jahaaaat @lyndaibrahim Nutellanya abiiiis… thank you so much @sheque ah… thank you admiral Sheque. Nanu nanu. @tikagecin thank you Tika @annisast jajan pasar foreverrrr! Thank you for the wish @atriadjo and all the best to you too! @vabyo terima kasih bro, peluk matjho! Warung Ngebul di Senayan kan? Eh.. @f_fz terima kasih, bro, iya nih lagi nunggu produksi lagi, seriusss @kocai_ thank you for the kind wish, Mr. Android expert! @anggaelfuego muchas gracias, el fuego! @twittibeth amiiiin, terima kasih banyak atas doanya ya… @fannyrahmasari cheers and thank you, Fanny, kapan-kapan ke Signora Pasta bareng ya @chaard thank you brooo @giezka terima kasih, sama-sama ya… sehat selalu & sejahtera @r_hakim very flattered, sir, and thank you @JoRivai Pisces FTW! And a happy birthday to you too then @abetpunx ah, that sounds like a triple threat! Thank you, you! @DanielZiv finally, yes, this time it’s moi and not ol’ trending Taufik, thank you, good man. @gemiagung terima kasih atas doanya, mas… sama-sama yaaa @afwika ihiy “oom-oom favorit”, terima kasih yaaaaa… @irajoir thank you soooo much for the kind wish ma’am @tajakusumah and may we all always have good mornings, thank yooou… @k3moy mari berkaryaaaa… terima kasih ya, mas…@cupidaja makasih ya dear Cupiiid, salam buat masnya dan Noaaaaaah @ted_kho thank you mister Kho @InNath thank you so much ya mbak Inne… @iwibs panda? Panda yang manaaa? Hihi… terima kasih, Intaaaan @ichwanpersada amiiiiin, sakseis juga buat mas ya… kapan kerja bareng lagi? @pipis terima kasih ya, oom Pip! Yay! @NonaVia thank you, V. Best of luck for you too! We’ll have coffee! @franspurnama thank you sir… thata be nice, losing weight…. mesti main airsoft lagi.. @inemsipelayan terima kasih, ineeem, mau diapain aja deh yuuuk… eh.. @thohirsy thank you so much dear queen geek of the universe, and oh by the way that is an endearing compliment. @montytiwa terima kasih monty chibiiiii, sama-sama stay beautiful yaaaaa… @FXArdhi thank you so much, maybe you’ll get to meet her too someday, who knows right? @akhyar98 thank you so much sir speed racer, stay sharp as always @siEwink much thanks bro, you have a great year too @ajiakasyah I am very honored, thank you, may your mornings will always be good @ajiwar will try my best to pretend I’m funny sir, thank you! @dbrahmantyo and all the best wishes to you too, thank you! @lucywiryono thank you Lucyyy… damn I should’ve stopped by at HolyCow! @SaulRaja terima kasih baginda raja! @Hafiz_Husni terima kasih ya, kosa kata baru nih, ‘sarcutesm’ @miund will be forever young, thank you and stay loud! @dianbheno all the best for you too, B… tapi di sini aturannya yang ultah yang ditraktir, hahahaha.. @social_junkee thank you! @hilfeb ah, no such thing as belated for me, thank you so much! @DAMITCH amiiiin, terima kasih doanya sejagat sayaaa @monsinch will try to keep them up, thank you so much! @mrs_alyn sama-sama tetap sehat dan semangat juga ya, terima kasih nyonyaaah.. @unietorih terima kasih ya neng, stay awesomest! @misshitta I take that as a greeting, anak sepedahan, stay gorgeous! and oh 38. @qorayzone thank you much, tantee @dadhoots meoow, I can has dokam and cireng! thank yoooou! @tweetira thank you so much, pantesan punggung berat ada yang nemplok @kennedymuslim BFF where have you been? thank you and yes I miss you too, eh… @KristyNelwan thank you, gorgeous! @St_agustaf wah bisa ge’er nih gue, thank you man. Wish you the same! @dalam_dian terima kasih ya iPad 3 nya, kok nggak kelihatan ya? Haha thank you, bro. @rezasetiawan will enjoy an entire month but can never compete with your good eats, thank you so much bro! @MayangSchreiber where have you been? Thank you and yes Dinkers, a month long celebration! Food! @TantyDunn terima kasih Tanty… same good wishes for you @ti2dj bearhug jugaaaa, nggak telat kok, ultahnya sebulan, hihihi. asyiiik mau dinyanyiin.. @ViraGutubela amiiiin… sukses buat kamu juga, terima kasiiih… @retroKUin terima kasih, pengennya sih lebih keren lagi. not belated, thank you! @_kembang steaks and beers! such an awesome wish, thank you! @aMrazing not the last apparently, thank you and yes, ‘bingke’ would be sweeeet! @junico7 all the best to you too, thank you! @flimFS thank you very much mr. strange picture, bless you @JohanJT thank you Jo, will try to stay as ‘papa bear’ as possible! @KaniaKismadi terima kasih ya Kania, cheers juga! @margrietloen emang nggak pernah lupa ya Iet, terima kasih banget, God bless you! @happygojhapy iya ulang tahun, terima kasih ya, tertanda, oom kece. @fb_i thank you, bro. Wish you best of luck in your adventures @nan_aditia tararengkyu bro, best wishes for you. ‘autosmile’ mode, on. @astridnoe nggak telat kok, sampe akhir bulan. thank you so much, Astrid, yaay! @ismanhs despite you’re being old and wide now, calling you kid bro is still an endearment, thank you, kid bro. Success and health for you.